Rond de ronde in Lierde

Het volledige dossier

 

HET BORSTBEELD

Ter  gelegenheid van de doortocht van de Ronde op zondag 08/04/2007 werd het bronzen borstbeeld onthuld van Emiel Faingnaert die als illustere Lierdenaar de Ronde van Vlaanderen won in 1947. 
Lierde, dat Dorp van de Ronde 2007 wilde worden, moest die eer aan Gavere overlaten, maar bleef bij zijn plan om op paaszondag 8 april een borstbeeld te onthullen van zijn illustere dorpsgenoot.

Op  vrijdag 02 februari 2007 werd het borstbeeld van de Lierdse gewezen renner, Emiel Faingnaert gegoten in de bronsgieterij Schellynck-Ferbuyt in Oostakker. Het gieten van het bronzen beeld gebeurde in aanwezigheid van de Lierdse burgemeester Marc De Brakeleer, schepen van Sport Marc De Ville, kunstenaar Paul De Bruyne en zijn echtgenote Maria Van Wettere.
Niemand wist toen echter dat dit  Paul De Bruyne's laatste werk zou worden. De Gentse beeldhouwer - keramist,  een rasecht artiest en diep religieus man, overleed op dinsdagmorgen 20 februari 2007.

Lees hier de in memoriam aan Paul De Bruyne.

Moederbeeld


Kunstenaar Paul De Bruyne maakte een moederbeeld van renner Emiel Faingnaert dat
de wielrenner weergeeft in de bloeiperiode van zijn leven. Het beeld is geen getrouwe kopie van de foto, maar de kunstenaar heeft in het gelaat ook Emiel Faingnaerts karakter en idealisme willen leggen. Die geheime kracht die de kunstenaar in het beeld legde, zorgt ervoor dat het beeld steeds opnieuw verrast en aantrekkelijk maakt.
Faingnaert draagt ook twee tuben rond het bovenlijf en op de borst de naam 'De Groene
Leeuw', de ploeg waarvoor Faingnaert fietste. Toen de familie Faingnaert het moederbeeld zag, was ze ontzettend verrast door het sublieme resultaat. Keramist-beeldhouwer Paul De Bruyne is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Een eerste borstbeeld maakte hij van
de franciscanerpater en Zottegemnaar Antonius Haegeman dat geplaatst werd voor de Sint-Antoniuskapel in de wijk Knutsegem in Strijpen. Bij de zaligverklaring van priester Edward Poppe kreeg hij van het bisdom de opdracht om een borstbeeld te maken van de zalige dat nu opgesteld staat in de Poppekapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het was wijlen dokter René Van Ongevalle die de gemeente Lierde de raad gaf om voor het scheppen van een borstbeeld van Emiel Faignaert de Gentse kunstenaar Paul De Bruyne aan te spreken. Hij vond het beeld van pater Antonius Haegeman bijzonder geslaagd.
Voor Paul De Bruyne, die veelal religieus werk brengt, was het borstbeeld van de Lierdse renner een uitdaging. Het feit dat Emiel een man was van eenvoudige komaf en in het dagelijkse leven kasseien legde, sprak hem aan om van deze opdracht het beste te maken. Dat de man het zover gebracht heeft, had dan weer met zijn doorzettingsvermogen te maken.

Bronsgieterij

Vrijdagmorgen 02/02/2007 in de bronsgieterij greep het ritueel van de gieting plaats. In een ondergrondse oven die bovenaan open is, wordt het brons op een temperatuur van 1300 graden gebracht. Het brons wordt opgewarmd in een pot die met een katrol uit de oven wordt gehesen. De gloeiende specie wordt dan in een aantal gietvormen gegoten waaronder die van Emiel Faingnaert. Een heel spannend moment voor de toeschouwers. Nadien wordt het gips van de afgekoelde brons weggehaald. Tijdens dit productieproces is het Eugène Ferbuyt die de leiding heeft. Pas volgende week zal het beeld volledig afgewerkt zijn. De afwerking neemt Marcel Schellynck voor zijn rekening die altijd gewerkt heeft voor de Gentse beeldhouwer Georges Minne en zijn vak met verve beheerst.

Even vermelden dat brons een legering is van koper en tin.
Soms wordt er ook zink aan toegevoegd. Tin maakt het gietsel harder, glansrijker en beter
smeltbaar.

De bronsgietsels uit de oudheid, in de renaissance en tot in het midden van de negentiende eeuw, waren gewoonlijk glad van huid. Onder invloed van het impressionisme kwam eind negentiende eeuw een tendens op gang om bronzen beelden schilderachtiger en ruiger te maken. Vooral door de mogelijkheden die gelatine- en
rubbervormen bieden, kan men van voorwerpen die veel oneffenheden bezitten en slecht
tossend zijn, scherpe afgietsels maken die op hun beurt correct kunnen worden afgevormd en in brons gegoten. Het is dit laatste procédé dat door de bronsgieterij werd aangewend voor het bronzen borstbeeld van Emiel Faingnaert.

De kunstenaar, de burgemeester en schepen kijken nauwlettend toe hoe een arbeider van de bronsgieterij het beeld giet.
De kunstenaar en de Lierdse burgervader Marc De Brakeleer en Schepen Marc Deville waren aanwezig.

Plaats voor borstbeeld

Het beeld van Faingnaert werd geplaatst in de Kwaadstraat te Sint-Martens-Lierde
die opgenomen was in het parcours van de Ronde. Het is gesitueerd in een groen hoekje
van de  boerderij in de buurt waar de rondewinnaar woonde.
Geert Groenhof en zijn echtgenote Tiny van het stijlvolle Minnekeshof, gaven graag een mooie plaats voor Miel Faingnaert in de voorhof van de boerderij.
Dinsdag 13 maart 2007 werd door leerlingen Yuri Coppens, en Seppe Merckaert van het Technisch Instituut Sint-Jozef in Geraardsbergen samen met leerkracht Alec Sonck de sokkel gemetst waarop het borstbeeld van Emiel Faingnaert komt.

Geert Groenhoef en echtgenote Tiny van het stijlvolle Minnekeshof

Lees hier de achtergrondinformatie rond het Minnekeshof en het gastvrij gebaar van Tiny en Geert Groenhof voor de locatie van het beeld.
Miel wordt een sterk (voor)beeld voor inzet, verantwoordelijkheid en onderlinge verbondenheid, toen de harde wielersport nog niet in de greep zat van zoveel commerciële belangen...

Locatie borstbeeld via satelietStel je GPS in op de geografische coördinaten 50° 48' 4" N.B. en 3° 50′ 20 " O.L. en kom eens kijken of localiseer de plaats op deze Lierdese satellietstratenmap.

Het resultaat en de onthulling

Borstbeeld Emiel Faingnaert
 Het beeld werd op zondag 08/04/2007 om 12u15 onthuld vlak vóór de finale van de Ronde Van Vlaanderen.
Het volledige Beiaardverslag van de onthulling van het borstbeeld op 8 april 2007  kan je nalezen en een slideshow kan je hier bekijken.

.

De gebruikte techniek: Cire-perdu of verloren was techniek.

Het maken van een  silocone mal:
Silicone wordt aangebracht op het model. Het model wordt voorzien van  gietkanalen.
Rond het wassen beeld werd vervolgens een cilinder van gips gegoten.
Al het was wordt uitgestookt in de oven.
In de vrijgekomen ruimte kan dan brons worden gegoten.

De bronsgieting


Het brons werd gesmolten op ± 1200°c.

Het gieten moet in 1 vloeiende beweging gebeuren.
Na het gieten moet het brons afkoelen om breuken te voorkomen
Voor de afwerking in brons worden bepaalde zuren gebruikt om een patina of bronskleur te verkrijgen.

De oneffenheden worden met een frees verwijderd.
Het polijsten en fijnschuren is zuiver handwerk.

 

Voor meer informatie : bezoek de website http://www.bronsgieterij.be/  van de firma Schellynck-Ferbuyt

LIERDE 2007

The place to be

De  HOOGTEPUNTEN van zaterdag 07/04/2007 en zondag 08/04/2007

De klemtoon op zondag 08 april 2007: de doortocht van de Ronde

Het parcours

Twaalf kilometer op grondgebied Lierde

Vijftien minuten wereldsensatie.

De nieuwe helling: de eikenmolenDe Eikenmolen
De nieuwe helling in de Ronde

610 m met een  hoogteverschil van 36meter

MET DE MEDEWERKING VAN ...

Het weekblad De Beiaard

De BEIAARD