Rond de ronde in Lierde

Het volledige dossier

 

Armand MatthijsBIJDRAGEN
'EMIEL FAInGNAERT' DOOR ARMAND MATTHIJS

een gesprek met dochter  Krista, schoonzoon Paul en schoonbroer Robert Van Den Dooren.

Emiel Faingnaert was een grote man voor zijn dorp

Ruim 25 jaar geleden overleed Emiel aan een slepende ziekte. "Voor mij was dat natuurlijk veel te vroeg. Want ik was amper 15 jaar jong. Op het ogenblik dat je je ouders het meest nodig hebt, bleef ik alleen achter met mama. Maar die korte periode laat bij mij de beste herinneringen na over mijn allerbeste pa. Constant zat ik bij hem in zijn 'velokot'.
Waar mogelijk hielp ik hem mee. Vooral zette ik honderden wielen in mekaar. Maar ik zag vooral de warme stijl waarmee mijn vader omging met jong en oud. Niet vies van een of andere grap, maar er altijd op uit om de Lierdenaren een plezier te doen. En er was altijd veel volk bij ons..."
Pa Emiel was al gestopt met zijn wielercarrière toen hij vader werd van zijn enige dochter Krista. En dat de waardering en liefde wederzijds erg groot was, wordt erg duidelijk ten huize van het echtpaar Paul Verplancken-Krista Faingnaert in Zottegem.

Veel levenswijsheid

Van thuis uit waren er voor de jonge Miel niet te veel kansen om lang school te lopen. Hij koos voor het zware beroep van kasseilegger. Hij had de steun van zus nodig om een koersfiets te kopen en deel te nemen aan de eerste wielerwedstrijden. "Ik leerde mijn pa kennen als iemand met een sterke inwendige kracht. Iemand die veel levenswijsheid en optimisme uitstraalde. Ook als hij steeds meer last kreeg van zijn ziekte. Ik geloof dat ik veel trekken van hem heb meegekregen", vertelt een bewogen dochter Krista. "Pa was veel aan het werk. Maar er was ook al eens tijd voor ontspanning (mannillen was een geliefd kaartspel) en samen naar de koers trekken."
Miel Faingnaerts prachtoverwinning in de Ronde Van Vlaanderen is nog niet vergeten in Lierde en omgeving. Ook 't Spelleke herinnerde aan de held tijdens tijdens de vertoning tien jaar terug. In de woonkamer van dochter Krista hangen twee magnifieke schilderijen van haar geliefde pa. In 1938 met een trui van 'Grote Leeuw' en getooid met het bekende merk 'Groene leeuw' in het topjaar 1947. 

Slim en explosief

Dochter Krista en schoonzoon Paul zagen nooit vader Emiel aan het werk als renner.
Daarom vroegen ze naar het getuigenis van nonkel en schoonbroer Robert Vanden Dooren uit Lierde.
"Miel was een echte hazewind. Misschien niet superkrachtig maar wel sluw en slim en erg goed in de spurt. Wellicht was hij geen trainingsbeest maar een echte doorzetter en doorbijter. Ik herinner me nog verschillende uitstappen waarbij Miel met de trein naar een wielerwedstrijd trok. Zo kwam hij eens aan in Lessines. Toen de wedstrijd daar niet doorging,liet hij zich met een koord trekken door mecanicien Edmond De Spiegeleer naar een andere wedstrijd in Halle. Miel was blijkbaar goed in verschillende sporten. Natuurlijk herinner ik me nog steeds de uitgelaten sfeer na de Ronde-overwinning van '47. Jammer dat er geen beeldmateriaal van is overgebleven. Miel had ook een goede relatie met de bekende Karel Van Wijnendaele. Daarenboven was hij ook een echte familieman. Zijn zus (mijn schoonmoeder) betekende een echte steun bij de start van zijn sportcarrière. Zij woonden naast mekaar en 's middags namen ze altijd de tijd voor een babbel en een gezamenlijke koffie."
Robert kent nog verschillende namen van verdienstelijke concurrenten-streekgenoten van toen: Albert Bruylandt, Georges Cruypelinck, Albert Ritserveldt, Julien Ardijns, Rene Dieraert, Lucien Blyau en later ook Nico Lapage.

Borstbeeld

Lierde is op dit ogenblik in tweestrijd met Gavere voor de titel van 'Rondedorp 2007'.
"Een paar jaar terug begon burgemeester De Brakeleer met de aanvraag voor de Ronde-erkenning. Zelf heb ik hem zoveel mogelijk geholpen bij de opstelling van het dossier", vertelt Paul Verplancken.
"Intussen zijn steeds meer Lierdenaren bereid om zich in te zetten om hun dorp en hun held even opnieuw in de schijnwerpers te zetten."
"Miel zelf was een echte man met een groot hart voor zijn dorp en alle Lierdenaren. Waar mogelijk zette hij zich in voor het sociale leven en voor de bloei van het wielrennen", getuigt Robert Van den Dooren.
"Het blijft trouwens opmerkelijk dat onze kleine gemeente zoveel grote wielrenners heeft voortgebracht."
Krijgt Miel Faingnaert een borstbeeld? "Dat lijkt vast te staan", gelooft dochter Krista.
"Voor pa hoefde dit zeker niet. Hij was niet de man die nodeloos in de belangstelling ging staan. Natuurlijk zou hij dit vriendelijk gebaar zeker gewaardeerd hebben. Pa was verstandig genoeg om bescheiden te zijn en te blijven."

Nieuwe dorpskermis

In Lierde is sociale en sportieve inzet nog ingebakken in de cultuur van haar inwoners. Miel Faingnaert was een gewone man, die door zijn eenvoud en grote intelligentie een sterke uitstraling opbouwde. En hij deed waar velen van dromen:
De Ronde van Vlaanderen winnen. Die zondag 27 april 1947 sloop de Leeuw, meter voor meter, naar zijn streekgenoot Kamiel Beeckman. In de straten van Weiteren kreeg hij hem te pakken en zorgde voor een uitzinnige en unieke kermis in zijn Sint-Martens-Lierde. De huidige werkgroep wil deze dorpskermis, zestig jaar later, opnieuw laten losbarsten!


Bron: De Beiaard 31/03/2006

LIERDE 2007

The place to be

De  HOOGTEPUNTEN van zaterdag 07/04/2007 en zondag 08/04/2007

De klemtoon op zondag 08 april 2007: de doortocht van de Ronde

Het parcours

Twaalf kilometer op grondgebied Lierde

Vijftien minuten wereldsensatie.

De nieuwe helling: de eikenmolenDe Eikenmolen
De nieuwe helling in de Ronde

610 m met een  hoogteverschil van 36meter

MET DE MEDEWERKING VAN ...

Het weekblad De Beiaard

De BEIAARD